Читальна зала


Козира В. Кривчики: відгомін віків (до поч. ХХ ст.)

Розділ: Край в цілому, міста, села та райони краю

Мова документу: українська

Рік видання: 2024

Козира В. Кривчики: відгомін віків (до поч. ХХ ст.) [Комп'ютерний набір] / В. Козира. – Ланівці : [б. в.], 2024 – 85 с. : іл.

Анотація: У книзі проведено дослідження про невелике волинське село Кривчики, що знаходиться неподалік від княжого містечка Вишнівець Кременецького району Тернопільської області. Автором подана історична розвідка про рідне село від першої писемної згадки до початку 20 століття. Розкрита коротка історія володінь засновників князів Вишневецьких. Висунуто декілька варіантів етимології ойконімів Кривчики та йому подібних. Розглянуто власників села на протязі двох століть з їх короткою характеристикою. Проведено опис духовних оберегів, побуту, традицій та звичаїв у мешканців села Кривчики.

Видання присвячене Захиснику України, жителю села Кривчики Ігорю Дзьобі, який віддав своє життя у боротьбі за Батьківщину в російсько-українській війні 2022 року.

Книга рекомендована для читачів, які цікавляться історією та культурою рідного села, а також всім тим хто вивчає та досліджує історію рідного краю. Дана праця знаходитися в електронному (цифровому) форматі, і не є поліграфічним виданням.

Зміст

Частина 1. Перша писемна згадка і засновники. – С. 2.

Частина 2. Етимологія і семантика ойконіму Кривчики. – С. 5.

Частина 3. Кривчики у XVIІ–XVIІІ ст. – С. 10.

Частина 4. Інвентар с. Кривчики 1748 року. – С. 18.

Частина 5. Кривчики у XІX і на початку ХХ ст. – С. 23.

Частина 6. Духовні обереги, побут і традиції, звичаї і повір’я мешканців с. Кривчики в ХІХ ст. – С. 62.

Список література. – С. 79.

Додатки. – С. 82.

2024-04-18
Переглянути документ
Завантажити