Новини


Здолбунів в історико-культурному просторі Волині. Вип. 1

Розділ: Нові книги

Здолбунів в історико-культурному просторі Волині. Вип. 1 / Рівненський державний гуманітарний університет, Національний університет «Острозька академія», Національна спілка краєзнавців України, Рівненська обласна організація ; редкол.: Р. Давидюк, А. Жив'юк, В. Марчук, В. Остапук. – Луцьк : ФОП Гадяк Ж. В., 2024. – 104 с., іл.

Анотація: У збірнику друкуються статті за підсумками наукової конференції «Здолбунів в історико-культурному просторі Волині» (29 вересня 2023 р.), присвяченої 150- річчю залізниці в Здолбунові та 120-річчю міського статусу. Досліджуються малознані сторінки історії Здолбунова й околиць упродовж XV-XXI ст. Йдеться про перші писемні згадки про Здолбунів; історичний шлях населеного пункту від села до міста; літопис чеської спільноти в Здолбунові; сюжети, пов'язані з перебування міста в складі Другої Речі Посполитої – прикордонну репатріацію населення на початку 1920-х рр. та динаміку його змін у 1920–1930-х pp., функціонування осередків Українського центрального комітету в Здолбунівському повіті та польських парамілітарних організацій в місті; провокаційну та репресивну діяльність органів НКГБ і НКВД на Здолбунівщині в 1940-х рр.; історію Свято-Успенського храму м. Здолбунова; усно-історичні розвідки з життя містян.

Ознайомитися зі збірником статей наукової конференції «Здолбунів в історико-культурному просторі Волині» можна у відділі краєзнавчої літератури Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки.

2024-05-09