Читальна зала


Зінкевич Т. До питання про роль церкви у процесах етнічної консолідації та збереженні державної єдності Русі

Розділ: Релігія

Мова документу: українська

Рік видання: 2018

Зінкевич Т. До питання про роль церкви у процесах етнічної консолідації та збереженні державної єдності Русі / Митрополит Луцький і Волинський Михаїл (Т. Зінкевич) // Літопис Волині. – 2018. - Вип. 19. – С. 8-10

Анотація: В умовах абсолютного домінування релігії, що характерно для Середньовіччя, Православна церква на Русі являла собою одну з основних форм етнічного буття давньоруської народності. Будучи Церквою державною, вона стала важливим засобом об’єднання в Русі як державному утворенні слов’янських, балтських, угро-фінських та інших племен; певний час утримувала суспільство, зокрема його вищі верстви, від небезпечної для державного буття феодальної вольниці.

У час, коли Православна церква нашої країни набуває повноцінного автокефального існування, яке настільки важливе, що його називають завершенням процесів здобуття державної незалежності, особливої актуальними стають питання ролі Православ’я в Давній Русі – як вагомого чинника об’єднання східнослов’янських племен у єдиний етнос та збереженні держави, яка складалась не тільки зі слов’ян.

Джерело: Журнал «Літопис Волині» 

2024-02-27
Переглянути документ
Завантажити