Читальна зала


Тичина І. Причини переслідування та ліквідації волинських "просвіт" польською владою наприкінці 20-х – на початку 30-х років ХХ століття

Розділ: Освіта та наукове життя краю , Суспільно-політичне життя краю

Мова документу: українська

Рік видання: 2019

Тичина І. Причини переслідування та ліквідації волинських "просвіт" польською владою наприкінці 20-х – на початку 30-х років ХХ століття / І. Тичина // Краєзнавство. – 2019. – № 4. – С. 43–49.

Анотація: У статті проаналізовано утиски з боку польської влади волинських «Просвіт» – національних об’єднань українців, котрі у Другій Речі Посполитій взяли на себе роль захисника українського шкільництва, культури та православної церкви від польських утисків. Прослідковано еволюцію польської візії щодо діяльності просвітянських осередків на Волині, охарактеризовано утиски, що чинилися щодо волинських «Просвіт» та розкрито наслідки їх ліквідації. Станом на середину 30-х років ХХ століття на Волині було ліквідовано практично усі «Просвіти». Взамін ліквідованих осередків товариства «Просвіта», воєводська адміністрація мала намір створити українські громадсько-культурні організації, які б діяли під опікою влади й стояли на платформі польсько-українського співробітництва. Однією з них стала так звана «Просвітянська Хата».

Джерело: Наукова електронна бібліотека періодичних видань НАН України

2023-09-12
Переглянути документ
Завантажити