Читальна зала


Костриця М. Товариство дослідників Волині крізь призму XX століття

Розділ: Освіта та наукове життя краю

Мова документу: українська

Рік видання: 2000

Костриця М. Товариство дослідників Волині крізь призму XX століття / Костриця М. // Краєзнавство. - 2000. - № 1. - С. 26-31

Анотація:

"2000-й рік щедрий на ювілеї в історії Волинського краєзнавства: виповнюється 100 років від дня заснування в Житомирі Товариства дослідників Волині та 10 років 3 часу відродження його спадкоємця Житомирського науково-краєзнавчого Товариства дослідників Волині. Ювілейні дати це завжди привід критично осмислити пройдений шлях, поділитися роздумами про здобутки, накреслити плани на майбутнє.

У другій половині XIX - початку ХХ ст. у багатьох регіонах України зароджувалися краєзнавчі товариства й осередки, які силами місцевих дослідників проводили вивчення природи, господарства, історії, етнографії, культури. 1900 року в губернському Житомирі утворилося одне із перших регіональних краєзнавчих товариств на Правобережній Україні - Товариство дослідників Волині. Звичайно, виникло воно не на порожньому місці.

Краєзнавчий рух на Волині мав давні і цікаві традиції. У 30-50-х роках ХІХ ст. основи краєзнавчих студій на Волині закладали видатні діячі української культури і науки М.Максимович, М.Костомаров, П.Куліш, Т.Шевченко."

Джерело:

Інститут історії України НАН України

2023-09-05
Переглянути документ
Завантажити