Новини


Відкриття виставки до 100-річчя Рівненської української гімназії «Vivat, назавжди, Alma mater!»

Розділ: Новини

31 серпня 2023 року о 12 годині в приміщенні Рівненського обласного краєзнавчого музею відбудеться відкриття виставки до 100-річчя Рівненської української гімназії «Vivat, назавжди, Alma mater!».

Рівненська українська гімназія відкрила свої двері 12 вересня 1923 року з ініціативи Федора Пекарського. Ф. Пекарський став власником (до 1939 р.) та першим директором (до 1930 р.) гімназії. З 1930 року гімназію очолив Яків Бичківський. За роки його директування гімназія набула найбільшого розквіту. 

Педагоги гімназії давали учням не лише основи знань, а й виховували з них справжніх християн та патріотів. Переважна більшість учнів Рівненської української гімназії брали активну участь у національно-визвольній боротьбі, ставши членами ОУН, вояками УПА, членами «Карпатської січі». Випускниками гімназії були поет Сергій Кушніренко, історик та публіцист Богдан Кентржинський, учасники національно-визвольних змагань 40-х рр. ХХ століття Олександр та Яків Бусели, один з керівників ОУН, співорганізатор УПА Ростислав Волошин, відомий повстанський художник Ніл Хасевич. 

Свою діяльність Рівненська українська гімназія припинила у 1939 році після приєднання західноукраїнських земель до Радянської України. 

Після проголошення незалежності України, у 1994 році у Рівному було відкрито гімназію №1. Через рік її реорганізували у державну і вона отримала назву Рівненська міська гімназія №1. У 2004 році гімназії повернули її історичне ім’я, вона стала називатися Рівненська українська гімназія. 

На відкриття запрошені: директор, педагогічний колектив та учні Рівненського ліцею «Український», перший директор відродженої гімназії, дослідники РУГ (1923-1939).

2023-08-30