Читальна зала


Кузьміна І. Підприємницька та сільськогосподарська діяльність барона М. Штейнгеля у ІІ половині XІХ – І половині XХ ст.: просопографічний портрет

Розділ: Господарство Волинського краю

Мова документу: українська

Рік видання: 2019

Кузьміна І. Підприємницька та сільськогосподарська діяльність барона М. Штейнгеля у ІІ половині XІХ – І половині XХ ст.: просопографічний портрет / І. Кузьміна // Український історичний збірник. – 2019. – Вип. 21. – С. 70–89. 

Анотація: У статті висвітлено просопографічний портрет одного з маловідомих та раніше недосліджених представників української гілки німецької родини Штейнгелів – Магнуса-Карла-Олександра, більше відомого під ім’ям Максима Васильовича Штейнгеля, який мешкав у Києві з 1877 по 1917 рр. На основі архівних даних та епістолярної спадщини родини Штейнгелів розглянуто діяльність «Металоткацької фабрики Рудольф Мілер і Ко» та «Російської фабрики металевих полотен», згодом приєднаної до новоствореного акціонерного товариства Південноросійського машинобудівного заводу, співзасновником і власником яких був Максим Штейнгель. Досліджено діяльність М. Штейнгеля на чолі Максимівського товариства, яке займалося сільським господарством та виробництвом цукру, зокрема, у маєтку «Грушкі» Одеської області, а пізніше – у «Товаристві Юзефовсько-Миколаївського буряково-цукрового і рафінадного заводу». Визначено роль барона Штейнгеля у розвитку виноробства, розглянуто його внесок у суспільно-політичне життя тогочасного Києва. 

Джерело: Інститут історії України НАН України

2023-07-11
Переглянути документ
Завантажити