Читальна зала


Давидюк Р. Самоорганізація української політичної еміграції у Волинському воєводстві у першій половині 20-х років ХХ століття

Розділ: Суспільно-політичне життя краю

Мова документу: українська

Рік видання: 2015

Давидюк Р. Самоорганізація української політичної еміграції у Волинському воєводстві у першій половині 20-х років ХХ століття / Р. Давидюк // Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність. – 2015. – Вип. 27. – С. 192–205.

Анотація: На основі критичного аналізу архівних матеріалів, міжвоєнної преси, сучасної історіографії досліджено початки самоорганізації української політичної еміграції у Волинському воєводстві. Прослідковано взаємини емігрантів з місцевим населенням, їх участь у парламентських виборах 1922 р., вплив Українського центрального комітету та процес утворення його філій. Проаналізовано роботу Українського громадянського комітету допомоги емігрантам у Рівному. Автор вважає, що незважаючи на внутрішні суперечності, психологічні, моральні, економічні труднощі, невизначений юридичний статус, у нових умовах емігранти змогли самоорганізуватися.

Джерело: Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського

2023-06-15
Переглянути документ
Завантажити