Читальна зала


Сапожник Г. Випуски бон місцевих органів влади на Волині 1917-1920 рр.

Розділ: Історія, історичні науки

Мова документу: українська

Рік видання: 2001

Сапожник Г. Випуски бон місцевих органів влади на Волині 1917–1920 рр. / Г. Сапожник // Спеціальні історичні дисципліни. – 2001. – № 6. – С. 203–222

Анотація:

"Поряд із загальнообов'язковими, тобто державними грошовими знаками, обіг яких визначається відповідними урядовими законами, у 1917-1920 рр. дуже поширилось місцеве «грошотворення» як своєрідне, самостійне емісійне явище.

Історія паперових місцевих та приватних бон, випущених для обігу виключно у сфері впливу емітента, міста чи кооператива – одне з маловивчених питань грошового обігу на Волині.

Місцеві й приватні або внутрішні паперові гроші це тимчасові бони, що випускалися на регіональному рівні. Вони надходили в обіг від імені владних структур міста, органів сільського самоврядування, відділень великих банків, підприємств, кооперативів під забезпечення матеріальними цінностями, що перебувають в власності емітента валюти, майна місцевих властей тощо. Емітенти гарантували, що згодом зможуть викупити їх шляхом обміну на загальнодержавні гроші. Приватні або внутрішні бони перебували в обігу тільки виключно на взаємодовірі, без будь-якої гарантії..."

Джерело:

Інститут історії України НАН України

2023-05-26
Переглянути документ
Завантажити