Читальна зала


Зенич І. Організація виборів до всеросійських установчих зборів на Волині в 1917 р.

Розділ: Суспільно-політичне життя краю

Мова документу: українська

Рік видання: 2014

Зенич І. Організація виборів до всеросійських установчих зборів на Волині в 1917 р. / І. Зенич // Краєзнавство. – 2014. – № 1. – С. 163–171. 

Анотація:

В статті на основі мало досліджених документів із Державного архіву Житомирської області висвітлюється процес підготовки виборів до Всеросійських Установчих зборів у Волинському виборчому окрузі.

«Після падіння самодержавства скликання Всеросійських Установчих зборів було одним з головних питань політичного життя країни поряд з вирішенням життєвих завдань: забезпечення населення продуктами харчування, паливом, наділення селян землею, припинення війни. Воно стало питанням побудови нового суспільства вцілому. Установчі збори хоч і не функціонували як повноцінна представницька установа, тим не менше готувались як така. Процес підготовки до них обмежений хронологічними рамками, оформлений інституціонально і юридично, може являти собою предмет спеціального дослідження, важливість якого підсилюється тим значенням, яке приписувалось майбутнім Установчим зборам. На жаль, в радянській і вітчизняній історіографії тема організації виборів до Всеросійських Установчих зборів на Волині розкрита слабо. Лише окремі її аспекти знайшли відображення в працях О. В. Власюка, В. М. Цятко та О. Комарніцького…»

Джерело:

Інститут історії України НАН України

2023-05-17
Переглянути документ
Завантажити