Дослідники Великої Волині


Каргер Михайло Костянтинович

Каргер Михайло Костянтинович – визначний спеціаліст у галузі слов’яноруської археології та історії давньоруської культури і мистецтва, доктор історичних наук, дослідник Волині княжої доби.

Народився 30 травня 1903 року в м. Казані. У 1923 р. закінчив Петроградський університет, працював на кафедрі мистецтв цього ж навчального закладу. З 1943 р. працював в Ленінградському університеті та в інституті археології АН СРСР. Досліджував історію та археологію давньоруських міст, зокрема пам’ятки архітектури та живопису.

Проводив розкопки у Києві, Борисполі, Вишгороді, Переяславі-Хмельницькому (Київська обл.), Галичі (Івано-Франківщина), Ізяславі (Хмельницька обл.), Володимирі-Волинському (Волинь). Перші у ХХ ст. архітектурно-археологічні дослідження волинських міст княжої доби проводились під керівництвом М. Каргера. У 1954 р. експедиція працювала у Володимирі-Волинському, відвідувала Луцьк. Упродовж 1955–1956 років неподалік від Василівського храму-ротонди, що у древнього граді на Лузі, було розкопано руїни чотиристопної церкви ХІІ–ХІІІ століть.

Однією з причин зацікавлення Ленінградської школи археологів до Волині був історико-географічний момент. Волинь і Володимир зокрема, в різні часи мали значний культурний вплив на інші землі Західної Русі. Частина цих західноруських земель у певні періоди перебувала у безпосередній залежності від Галицько-Волинської держави. Саме тому при Ленінградському відділенні ІА АН СРСР була створена відповідна археологічна експедиція, яка з перервами досліджувала міста Володимир та Лучеськ аж до самого розпаду Радянського Союзу. За сприянням О. Цинкаловського М. Каргеру відразу ж вдалося віднайти відповідний об’єкт для розкопок. Ним стали монументальні споруди в урочищі Михайлівщина. Протягом двох наступних польових сезонів йому вдалося частково дослідити добре збережені фундаменти двох монументальних храмових споруд та рештки палацу княжої доби.

М. Каргер – автор ряду книг, у тому числі праць, присвячених минувшині нашого краю: «Зодчество Галицко-Волынской земли в ХІІ–ХІІІ веках», «Вновь окрытые памятники зодчества XII–XIII вв. во Владимире-Волынском».

Список основних опублікованих праць

1940

Каргер М. К. К вопросу о саркофагах кн. Владимира и Анны / М. К. Каргер // КСИИМК. –1940. – Т. 7. – С. 76–80.

Каргер М. К. Зодчество Галицко-Волынской земли в 12–13 вв. / М. К. Каргер //  КСИИМК. – 1940. – Т. 3. – С. 14–21.

 

Література про М. К. Каргера

Кучинко М. М. Відомі археологи - дослідники слов’яно-руського періоду історії Волині / М. М. Кучинко // Минуле і сучасне Волині : іст. постаті краю : тези доповідей та повідомлень V Волин. іст.-краєзн. конф.,11–13 жовт. 1991 р. / Луцький держ. пед. ін-т ім. Л. Українки, Волин. обл. т-во краєзн. – Луцьк, 1991. – С. 19–21.

2022-02-16