Новини


Видання друкарні Почаївського монастиря в колекції Рівненського обласного краєзнавчого музею

Розділ: Новини

5 травня 2023 р. о 14:00 Рівненський Обласний Краєзнавчий Музей проведе онлайн-захід на тему «Видання друкарні Почаївського монастиря в колекції Рівненського обласного краєзнавчого музею» 

Чільне місце посеред фондової збірки Рівненського краєзнавчого музею належить історико-церковній колекції, у якій, зокрема, представлено різноманітну друковану продукцію, що видавалась в Острозі, Дермані, Львові, Києві, Варшаві та інших містах і містечках Європи від кінця ХVІ ст. Найбільшу кількість друкованих матеріалів церковного походження становлять друки Почаївського Свято-Успенського монастиря. Друкарня цієї чернечої обителі розпочала свою роботу на початку тридцятих років ХVІІІ ст. У той час монастир перебував у юрисдикції Унійної Церкви (з 1712 року).
У монастирі побачила світ велика кількість друків, переважну більшість яких становить літургійна література, збірки проповідей, релігійних пісень та молитов. Необхідно відзначити, що 1831 року Почаївська обитель змінила юрисдикційну належність, підпорядковуючись московській патріархії.
Найбільш продуктивно почаївська друкарня працювала у василіанську добу свого існування. Почаївські друки унійного періоду відзначаються високим рівнем поліграфічного виконання. Вони прикрашені гравюрами відомих митців того часу – Йосипа та Адама Гочемських, Федора Стрільбицького, Івана Филиповича, Федора Охрімовського та інших відомих граверів. Помітним є досягнення почаївських майстрів у декоративному оздобленні. Їх заставки, кінцівки та художні ініціали належать до найкращих надбань українського книжкового мистецтва ХVІІІ ст.
Посеред почаївських друків православної доби в музеї зберігається літургійна видання та колекція часопису «Волинські Єпархіальні Відомості», що виходив в монастирській друкарні, а також Кременці та Житомирі.
Дрібні православні друки церковно-історичної кінця ХІХ – початку ХХ ст., представлені окремими номерами «Почаївського листка», листівками політичної організації «союз російського народу», осередок якого знаходився у Почаївській лаврі. Переважна більшість почаївських друків потрапила до музею в результаті музейних експедицій по храмах Рівненщини у сімдесяті-вісімдесяті роки ХХ ст., частина була закуплена або подарована.
Колекція почаївських видань у збірці РОКМ, а також в інших зібраннях, поза усіляким сумнівом, є безцінним скарбом нашої минувшини. Почаївських друків, звичайно, ще будуть поповнюватися новими надходженнями, використовуватись дослідниками та займуть гідне місце в музейних експозиціях.
Під час презентації директор музею Олександр Булига представить дану колекцію в контексті історичного розвитку Почаївської обителі.

Онлайн-трансляція на Facebook

2023-05-03