Новини


Махновець О. М. Дубненський форт. Ч. 1

Розділ: Нові книги

Махновець О. М. Дубненський форт. Ч. 1 / О. М. Махновець. – Рівне : Формат-А, 2022. – 56 с. 

Анотація: Видання Олександра Махновця «Дубнеський форт» — це інформаційний збірник. У першій частині описується історія будівництва форту, призначення та детальний опис кожної конструкції, вказується характер перебудови, а також інженерна думка майстрів-фортифікаторів російського оборонного департаменту XIX ст. Про порядок та періодичність зведення будівель форту та його перебудову вказують досліджені в цьому виданні архівні матеріали. Одні знайдені в російських спеціальних сховищах, інші — в Державному архіві Рівненської області. Також віднайдено керівний документ, яким проектант керувався при складенні проєкту Дубенського форту (Дубенського форту-застави). У другій частині висвітлюється участь форту у військових протистояннях могутніх держав. Характер бойових дій, руйнування та відновлення в міжвоєнні часи. Ліквідація наслідків буремних подій, іншими словами зачищення від ризиків та небезпек згаслих бойових дій. А в цілому в розділі охоплений період від початку Першої світової війни до початку вторгнення німецьких військ у Радянський союз. У третій частині відтворене радянсько-німецьке протистояння в стінах форту. Післявоєнний період та сьогодення.

Видання «Дубнеський форт» розраховане на різні вікові групи. Для жінок, чоловіків та молоді, які цікавляться історією колись могутньої твердині – перлини Волинського краю.

З першою частиною інформаційного збірника можна ознайомитися у відділі краєзнавчої літератури Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки.

2023-05-02