Читальна зала


Старченко Н. Гродські урядники: слуги старости — члени шляхетської спільноти — «агенти» держави (Волинь останньої третини XVI ст.)

Розділ: Історія, історичні науки

Мова документу: українська

Рік видання: 2016

Старченко Н. Гродські урядники: слуги старости — члени шляхетської спільноти — «агенти» держави (Волинь останньої третини XVI ст.) / Н. Старченко // Україна в Центрально-Східній Європі. – 2016. – Вип. 16. – С. 128.

Анотація:

У центрі дослідження — проблема судової влади старости, її формальних обсягів та тих факторів, що мусили утримувати її в певних рамках. Влада старости розглядається в контексті підпорядкування йому ґродських урядників, які зазвичай обиралися з кола старостинських слуг і клієнтів. З іншого боку, увага фокусується на тих чинниках, які сприяли формуванню суб’єктності урядників та підважували владу старости. Зокрема, значна увага приділена присязі урядників, на якій акцентували увагу адвокати і самі судді, вказуючи на неї як важливу підставу емансипації гродського суду від старости. Аналізуються питання ідентифікації урядників: як слуг старости, як членів шляхетської спільноти, як урядників короля.

Джерело:

Інститут історії України НАН України

2023-05-01
Переглянути документ
Завантажити