Новини


Наполеон Орда – польський і білоруський художник-графік, літератор, композитор, музикант : 140 років з дня смерті

Розділ: Визначні події

26 квітня минає 140 років з дня смерті Наполеона Орди (1807–1883) – музиканта, композитора, художника-графіка. Враження від поїздки на Волинь і Поділля втілив у багатьох  малюнках архітектурних споруд краю.

Наполеон Орда народився у 1807 році в селі Вороцевичі Пінського повіту Мінської губернії (тепер село в Івановському районі Брестської області Білорусі). Батьком його був інженер Михайло Орда, який походив зі збіднілого татарського роду, пращури якого ще під час правління Вітовта переселилися із Золотої Орди. Матір – відома піаністка Жозефіна Бутримович – походила з роду пінської шляхти, була донькою пінського старости Тадеуша Бутримовича. Навчався на фізико-математичному факультеті Віленського університету.

Під час польського національно-визвольного повстання 1830–1831 рр. Н.Орда командував партизанським загоном. Після придушення повстання емігрував до Парижа. У подорожах Францією, Австрією, Шотландією, Бельгією, Голландією, Іспанією, Португалією, Північною Африкою малював пейзажі, головним чином міські види. Брав активну участь у діяльності польської Великої еміграції. 

Після повернення з еміграції жив у Вороцевичах, Гродно (1862–1863 рр.), потім перебрався на Волинь, де працював домашнім вчителем музики у генерала Адама Жевуського.

Уперше Наполеон Орда відвідав Західну Волинь у 1862 році. Тоді з’явилися його зображення старовинних замків у Корці, Олиці, Дубні, Рівному, Луцьку, Вишнівці, Ізяславі. Удруге на Волинь навідався в 1870-х роках. Природа й історія України справили на нього таке враження, що він вирішив створити серію замальовок нашого краю. Волині присвячено більшість робіт, виконаних у 1862-1874 роках. Донині збереглося 177 малюнків. Це замки і палаци в Антонінах, Губкові, Дубні, Ізяславі, Клевані, Корці, Великих Межирічах, Острозі, Рівному, Славуті, Тайкурах, Арестові, Тучині. У найвіддаленіших куточках краю вишукував художник цікаві об’єкти, зображаючи їх часто в зовсім несподіваних ракурсах.

У 1873 році Наполеон Орда власним коштом видає у Варшаві першу серію «Album widokow historycrnych Polski» («Альбом історичних краєвидів Польщі»). На обкладинці альбому – рідне помістя у Вороцевичах. Напис під назвою передає невимовну тугу художника за назавжди втраченою (а радше, відібраною) малою батьківщиною: «Власність роду Орд упродовж 300 років до 1831 року – незабутня і дорога автору».

У останні роки життя художник продовжував подорожувати і малювати. Помер у 1883 році у Варшаві. За заповітом поховали його на батьківщині в родинному склепі в містечку Іваново. 

Література

Березюк І. Мистецька спадщина Наполеона Орди у пам'яткоохоронній та реставраційній справі / І. Березюк // Українська академія мистецтва : дослідницькі та науково-методичні праці / ред. В.А. Щербак. – К. : Нац. академія образотворчого мистецтва і архітектури, 2005. – Вип. 12. – С. 186–193.

Климчук В. А. Наполеон Орда. Творец архитектурного пейзажа / В. А. Климчук ; сост. Т. С. Ковенько. – Брест : Альтернатива, 2007. – 39 с. 

2023-04-25