Читальна зала


Разиграєв О. Волинське воєводство в контексті польсько-радянських взаємин: глобальні та регіональні виміри безпеки (1921–1925 рр.) Історичні паралелі з сучасною ситуацією на Сході України

Розділ: Історія, історичні науки , Суспільно-політичне життя краю

Мова документу: українська

Рік видання: 2017

Разиграєв О. Волинське воєводство в контексті польсько-радянських взаємин: глобальні та регіональні виміри безпеки (1921–1925 рр.) Історичні паралелі з сучасною ситуацією на Сході України / О. Разиграєв // Український історичний збірник. – 2017. – Вип. 19. – С. 211–229.

Анотація: Статтю присвячено безпековій ситуації на теренах Волинського воєводства Другої Речі Посполитої у 1921–1925 рр. в контексті тогочасних польсько-радянських взаємин. Констатовано, що після завершення польсько-більшовицького протистояння та підписання Ризького миру радянська сторона не відмовилася від використання західноукраїнського населення в міжнародному комуністичному русі. У першій половині 1920-х рр. досліджуваний регіон став об’єктом диверсійних акцій інспірованих СРСР. Озброєні більшовицькі загони нападали на двори та господарства польських осадників, здійснювали диверсійні операції проти польського війська та поліції, частини українців. В публікації здійснено спробу проведення окремих історичних паралелей із сучасною ситуацією на сході нашої держави.

Джерело: Інститут історії України НАН України

2023-04-19
Переглянути документ
Завантажити