Новини


Тарас Бульба-Боровець – генерал-хорунжий, діяч українського повстанського руху, засновник УПА «Поліська Січ» : 115 років від дня народження

Розділ: Визначні події

9 березня 2023 року виповнюється 115 років від дня народження Тараса Бульби-Боровця (1908–1981) – генерала-хорунжого, діяча українського повстанського руху, засновника УПА «Поліська Січ» та Олевської республіки під час Другої світової війни.

Народився 9 березня 1908 року в селі Бистричі на Рівненщині. Не маючи змоги навчатись у школі, Тарас Боровець наполегливо займався самоосвітою. Багато читав, цікавився політикою. Ще молодим він влився в ряди національно-визвольного руху. Вирішальну роль у залученні його до політики відіграв сотник Василь Раєвський. Він у 1932 році познайомив Боровця з полковником колишньої армії Української народної республіки Іваном Литвиненком, який розгледів у юнакові організаторські здібності й залучив до виконання своїх завдань.

У 1934 році Тарас Боровець за зв’язки з ОУН та написання книги антипольського спрямування «Пан депутат у Сеймі», був ув’язнений на три роки до концентраційного табору в Березі Картузькій. Там він познайомився з багатьма відомими націоналістами, людьми різних політичних поглядів.

Польсько-німецька війна застала його у Варшаві. Там він стає свідком напливу втікачів із Західної України, яка у вересні 1939 року опинилась під контролем Червоної Армії.

1 серпня 1940 року Т. Бульба-Боровець переходить кордон між Німеччиною і Радянським Союзом, таємно добирається до містечка Степань (нині – Сарненський район).

Під час більшовицької окупації продовжує роботу з організації націоналістичного підпілля на Поліссі та Волині, яке у роки німецько- радянської війни (1941–1945рр.) стало основою військового об’єднання «Поліська Січ». Центр дислокувався у м. Сарни, контролюючи територію на відтинку Слуцька – Гомеля – Житомира. А в серпні 1941 р. загони вояків Тараса Бульби-Боровця першими увійшли у містечко Олевськ на Житомирщині. Там було запроваджено українське управління, зорганізовано міліцію, сформовано Українську повстанську армію «Поліська Січ» і, навіть, перейменовано вулиці. 

З серпня по листопад 1941 р. м. Олевськ було столицею вільної української «республіки», яка увійшла в історію під назвою Олевська Республіка.

Навесні 1943 року УПА «Поліська Січ» стала однією з найпотужніших військових сил на Волині та Поділлі чисельністю від 10 до 20 тисяч осіб. В цей час Т. Боровець бере участь у переговорах про об’єднання зі штабом УПА-Північ, однак, пропозицію про входження його відділів в єдиний повстанський рух він відхилив.

У липні 1943 року Бульба-Боровець перейменував очолювані ним загони в Українську народно-революційну армію (УНРА). У кінці 1943 р. під час перебування у Берліні генерал-хорунжий був арештований гестапо і відправлений у концтабір Заксенгаузен, де в цей час утримувався Степан Бандера.

Після розгрому фашистів перебував у еміграції в Західній Німеччині. З 1948 року проживав в Канаді. Організував і був провідником Української народної гвардії, співробітником видань «Бюлетень Головної команди УНГ», органу УНГ «Меч і воля», вишкільних зошитів «Військова справа», летючок «Залізний заслон» тощо.

Помер 15 травня 1981 року, похований у Нью-Йорку на кладовищі Бавнд-Брук.

Література

Бульба-Боровець Т. Документи. Статті. Листи / Т. Бульба-Боровець. – Київ : Сергійчук М. І., 2011. – 816 с.

Бульба-Боровець Т. Своя державність, збройна сила, віра Христова : матеріали архіву командувача УПА Т. Бульби-Боровця, перед. з Німеччини Ю. Семенком / Т. Бульба-Боровець. – Рівне : Лапсюк В. А., 2018. – 196 с.

**

Куц А. В. Тарас Бульба - Боровець, засновник і організатор УПА : док. нарис / А. В. Куц. – Вид. 2-ге, допов. – Рівне : Лапсюк В. А., 2017. – 56 с.

Куц А. Відзначення 80-річчя УПА «Поліська Січ» / А. Куц // Надслучанський вісник. – 2021. – 8 лип. – С. 7.

Марчук І. В. Поліська Січ : нарис / І. В. Марчук, Н. В. Марчук ; наук.-ред. група кн. «Реабілітовані історією. Рівненська область» ; КЗ «Рівнен. обл. краєзн. музей» РОР. – Рівне : О. Зень, 2016. – 56 с.

Повстанський рух отамана Т. Бульби-Боровця : дослідж., спогади, док. / упоряд. : Й. Пацула, Є. Шморгун. – Рівне : Азалія, 1998. – 183 с. – (Реабілітовані історією).

Стельникович С. В. Український національний рух опору Тараса Бульби-Боровця : історичний нарис / С. В. Стельникович. – Вид. 2-е, випр. і доповн. – Житомир : Полісся, 2010. – 392 с.

2023-03-06