Новини


Павло Аполлонович Тутковський – географ, геолог, педагог, дослідник природи Волинського краю : 165 років від дня народження

Розділ: Визначні події

1 березня 2023 року виповнюється 165 років від дня народження Тутковського Павла Аполлоновича (1858–1930) – географа, геолога, педагога, академіка АН УРСР, дослідника природи Волинського краю,  автора понад 1350 наукових праць і розвідок. 

Павло Тутковський є однією з найяскравіших постатей вітчизняної науки кінця 19 – початку 20 століття. Народився він у селищі Липівці теперішньої Вінницької області в родині службовця. Закінчив Житомирську чоловічу гімназію, природниче відділення фізико-математичного факультету Київського університету. Після закінчення навчання Тутковського рекомендують на кафедру геології та мінералогії з метою підготовки до професорського звання. Через рік його призначають консерватором мінералогічного і геополітичного кабінету, де він працював з 1884 по 1895 роки.

В 1909 р. він з усією родиною переїздить до Житомира, де призначений директором народних училищ Волинської губернії. Будучи інспектором, Павло Аполлонович багато мандрував і спостерігав природу улюбленої Волині. У Житомирі він прожив 9 років. І цей період його життя був пов’язаний з Товариством дослідників Волині. Найбільш продуктивними для П.Тутковського були 1906-1915 роки. З 1909 р. Товариство дослідників Волині регулярно публікує його праці. Краєзнавчу тематику висвітлювали його праці «Зональність ландшафтів Волинської губернії», «Бурштин у Волинській губернії», «З геології міста Житомира» та ін.

Залишивши Житомир, Павло Тутковський переїздить до Києва на роботу в університеті Святого Володимира. Тутковський брав участь в організації бібліотеки Академії наук, інституту наукової мови. Одним із наріжних каменів відродження української культури Тутковський вважав створення національної наукової термінології. Він був одним з ініціаторів та організаторів видання «Матеріали до української природничої термінології та номенклатури».

Читав лекції українською мовою. Через активну проукраїнську позицію зазнав звинувачень у націоналізмі, вченого викликали в ДПУ на бесіди, що спричинило різке погіршення здоров’я. Помер 1 червня 1930-го у Києві, похований на Лук’янівському цвинтарі.

Література

Борковський А. Основоположник геології України досліджував залізницю Київ-Ковель та поліський бурштин : 1 березня народився Павло Тутковський – вітчизняний геолог, географ, академік, який вивчав Волинь / А. Борковський // Волинь – нова. – 2019. – 28 лют. – С. 12.

Зузук Ф. В. Академік Тутковський – дослідник Волині / Ф. В. Зузук // Минуле і сучасне Волині : іст. постаті краю : тези доповідей та повідомлень V Волин. іст.-краєзн. конф.,11–13 жовт. 1991 р. / Луцький держ. пед. ін-т ім. Л. Українки, Волин. обл. т-во краєзн. – Луцьк, 1991. – С. 14–15.

Шлапак Л. П. А. Тутковський та Волинь / Л. Шлапак // Діячі науки і мистецтва рідного краю у розвитку української національної культури : збірник матеріалів і тез наукової конференції 29–30 верес. 1998 року / Рівненський державний інститут культури. – Рiвне, 1998. – С. 77–82.

 

2023-02-28