Читальна зала


Прищепа О. «Місця пам’яті» М. І. Костомарова у Рівному

Розділ: Видатні діячі Волині , Історія, історичні науки

Мова документу: українська

Рік видання: 2018

Прищепа О. «Місця пам’яті» М. І. Костомарова у Рівному / О. Прищепа // Краєзнавство.  – 2018. – № 3/4. – С. 218–227.

Анотація: У статті маркуються «місця пам’яті» М. І. Костомарова у Рівному, пов’язані з його перебуванням тут у 1844–1845 рр. на посаді учителя історії місцевої гімназії. Пропонується більшість з них розглядати як основні вузли у мережі культурних комунікацій молодого історика. До їх переліку віднесено сучасну вулицю Міцкевича (давня Бармацька), де проживав Костомаров. Як пам’ятка архітектури ХІХ ст., в історичній частині Рівного збережена будівля гімназії, де працював історик. Стверджується, що цей символ культурного минулого міста в сучасній масовій свідомості містян може бути ширше задіяний у конструюванні історичної пам’яті крізь зріз діяльності Костомарова.
До костомарівських «місць пам’яті» пропонується віднести місцезнаходження соборної Свято-Воскресенської церкви, яку відвідував історик, могилу протоієрея В. Омелянського на старому кладовищі «Грабник», що супроводжував Костомарова у мандрах Волинню, а також куточок колишнього парку власників міста, де стояв «палацик на Гірці», як місце можливої зустрічі Костомарова із князем Казимиром Любомирським.
У руслі державної політики пам’яті розглядається встановлення меморіальної дошки на гімназійній будівлі та найменування однієї з вулиць Рівного на честь Костомарова.

Джерело: 

Наукова електронна бібліотека періодичних видань НАН України

2023-02-22
Переглянути документ
Завантажити