Читальна зала


Виткалов С. Історичне підгрунтя культурних процесів: витоки художнього життя міста Рівне

Розділ: Культура та мистецтво

Мова документу: українська

Рік видання: 2012

Історичне підгрунтя культурних процесів: витоки художнього життя міста [Рівне] // Виткалов С. Рівненщина: культурно-мистецький потенціал в парадигмах сучасності : монографія / Сергій Виткалов, Володимир Виткалов ; М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Рівнен. держ. гуманітар. ун-т. — Рівне : ПП ДМ, 2012. – С. 37-49

"Для того, щоб більш детально виявити та зрозуміти стан сучасних культурних процесів, доречно звернутися до вивчення його витоків, адже саме вони дають добру нагоду зрозуміти сутність того чи іншого явища, прослідкувати його еволюцію і таким чином побачити тенденції розвитку. Подібне застереження повною мірою можна віднести й до предмету нашої уваги.

Театр, як складова духовної культури, завжди відігравав важливу роль у розвитку будь-якого суспільства. Постійно знаходячись у центрі суспільних подій, він намагався віддзеркалювати засобами мистецтва усі грані громадсько-культурного життя. Саме тому вивчення його історії дає нам змогу глибше пізнати та зрозуміти цінності, мораль, естетичні смаки та уподобання, якими жило суспільство у кожну конкретну епоху. Не є винятком і Рівненський Академічний український музично-драматичний театр, якому судилося пройти складний етап свого формування та становлення й здобути згодом цілком заслужену славу та повагу серед населення регіону.

При цьому підкреслимо, що витоки театральної справи на Волині, зокрема й побіжно у місті Рівному вивчало небагато дослідників, таких зокрема, як В. Гайдабура, Р. Єсипенко, Р. Пилипчук, Л. Чурікова та любителів театру або його колишніх акторів – Г. Бухало, І. Жилінський, Б. Столярчук та ін."

Анотація до збірника: Розглянуто стан і роль спеціальної освіти в розвитку мистецької діяльності в сучасній Рівненщині, музейну та замкову мережу й питання її охорони в програмах діяльності місцевих органів влади. Проаналізовано потенціал обласного архіву, мистецьку палітру краю (вокально-хорове, інструментальне, кіно- та фотомистецтво, театральна творчість, фестивальний рух) та потенціал «зеленого туризму». Висвітлено провідні тенденції в культурній діяльності Рівненщини; подано «творчі портрети» окремих діячів культури і мистецтва краю.

Зміст:

               Передмова  3

               Зміст   5

               Вступ  7

               Розділ І. Теоретико-методологічні засади дослідження регіональної культурної практики   14-36

               Розділ ІІ. Історичне підгрунтя культурних процесів  37-108

               Розділ ІІІ. Культурно-мистецький потенціал Рівненщини в умовах сьогодення   109-237

               Розділ IV. Cучасна Рівненщина як сфера реалізації культурних можливостей населення   238-316

               Розділ V. Проблеми і тенденції культурного поступу Рівненщини   317-387

               Висновки  388

               Замість післямови  392

 

Джерала:

Бібліотека творів авторів Рівненщини 

Електронна бібліотека «Культура України»  

2023-02-17
Переглянути документ
Завантажити