Новини


«Стара Волинь і Волинське Полісся» Олександра Цинкаловського

Розділ: Новини

31 січня 2023 р. о 12.00 відбудеться онлайн-лекція, присвячена визначному досліднику Волині Олександру Цинкаловському.

Олександр Миколайович Цинкаловський – визначний археолог, історик, краєзнавець, професор Варшавського та Ягеллонського університетів. Ім’я вченого довший час замовчувалось в радянській історичній науці, між тим, його внесок у дослідження та вивчення Волині дуже значний.

Найбільш вагомим підсумком його 30-річної дослідницької роботи є фундаментальний двотомний краєзнавчий словник від найдавніших часів до 1914 року «Стара Волинь і Волинське Полісся», який вважається класикою краєзнавства. Словник вийшов у Вінніпезі у 1984 році вже після смерті автора. У ньому подана інформація про 1442 населених пункти, в тому числі і Рівненщини; використані гравюри відомого митця Наполеона Орди, малюнки та світлини з особистого архіву дослідника.

Багато рівненських краєзнавців у своїх публікаціях про історію нашого краю посилаються саме на праці Олександра Миколайовича Цинкаловського. А для більшості пересічних рівнян його ім’я невідоме.

Про життя та наукові здобутки вченого нас ознайомить наша землячка, уродженка Новостава, доктор філософії, викладачка циклової комісії історії та суспільствознавства Фахового коледжу технології, бізнесу та права Волинського національного університету імені Лесі Українки, дослідниця життєвого та наукового шляху Олександра Цинкаловського Вікторія Михайлівна Дяченко.

Трансляція лекції здійснюватиметься через Google meet.

Запрошуємо долучитись до нашого заходу.

2023-01-27