Новини


Виставка «Почаївські стародруки з колекції РОКМ»

Розділ: Новини

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки «Почаївські стародруки з колекції РОКМ», приурочена Дню пам’яток історії та культури та 290-ї річниці з дня виходу «Служебника» (1734) – першої книги, яка була надрукована у почаївській друкарні.

Олександр Булига, директор Рівненського обласного краєзнавчого музею, привітав гостей заходу, зазначивши, яка величезна робота була проведена працівниками сектору по оцифруванню колекції музейних стародруків. 

Ольга Морозова, завідувачка сектору впровадження цифрових технологій РОКМ відмітила, що виставка стала певним підсумком музейного проєкту з оцифрування «Українські стародруки з фондів РОКМ». Науковиця підкреслила, що колекція стародрукованих книг Рівненського обласного краєзнавчого музею почала формуватися з 1972 року. Із усього зібрання, яке містить на сьогодні близько 120 книг з львівської, київської та почаївської друкарень, на виставці представлено близько 30 почаївських стародруків. 

Віктор Луц, старший науковий співробітник сектору мистецтв музею говорив про українські стародруки почаївської друкарні, які вирізнялися використанням живої української мови, прекрасними шрифтами та ошатним мистецьким оформленням. Науковець звернув увагу гостей на перші видання «Служебник» (1734, 1735 рр), «Апостол» (1759 р.), «Євангелія» (1759, 1771, 1780 рр.) тощо.

Василь Ільчишин, директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника відмітив, що виставка дуже дотична до роботи їхнього музею і висловив впевненість у подальшій плідній співпраці по дослідженню стародруків. 

Ознайомитися з діючою виставкою «Почаївські стародруки з колекції РОКМ» можна в приміщенні Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Джерело: Рівненський обласний краєзнавчий музей

2024-04-19