Читальна зала


Притулюк В. Роль товариства «Просвіта» у розвитку музично-драматичного мистецтва на Волині у міжвоєнний період

Розділ: Освіта та наукове життя краю , Культура та мистецтво

Мова документу: українська

Рік видання: 2018

Притулюк В. Роль товариства «Просвіта» у розвитку музично-драматичного мистецтва на Волині у міжвоєнний період / В. Притулюк // Літопис Волині. – 2018. - Вип. 19. – С. 104-108

Анотація: У статті аналізується роль товариства «Просвіта» у становленні та розвитку українського театру та музичного мистецтва на Волині у період з 1918 року і до початку Другої світової війни. Завдяки діяльності творчої інтелігенції, товариства «Просвіта», українці Волині, у досліджуваний період, змогли зберегти і примножити традиції національної культури, підняти на якісно новий рівень розвиток театрального та хорового мистецтва, а це у свою чергу, дозволило зберегти власну самоідентифікацію, розвинути національну ідею.

Однією із важливих ділянок культурно-просвітницької діяльності товариства «Просвіта», як у Галичині, так і на Волині був розвиток музично-драматичного мистецтва. З моменту заснування «Просвіти» у Галичині, 1868 року, та на Волині – 1918 року, громадська організація активно взялася за налагодження української освіти, видавничої справи, відкриття бібліотек, створення аматорських театральних колективів, хорів. Усі ці напрямки роботи товариства мали велику популярність і відіграли, без перебільшення, неоціненну роль у збереженні національної самобутності західних українців за умов, коли нація не мала власної держави і піддавалася асиміляторським і колонізаторським впливам державницьких націй: австрійців, та поляків. Саме національна культура стала тим джерелом, яке живило національну ідею, сприяло збереженню традицій. На прикладі діяльності товариства «Просвіта» на Волині, можна чітко прослідкувати розвиток музично-драматичного мистецтва в краї, та його вплив на консолідацію українців навколо національної культури.

Джерело: Журнал «Літопис Волині» 

2024-02-28
Переглянути документ
Завантажити