Читальна зала


Ключук Ю. Культурно-освітня діяльність товариства «Просвіта» на Західній Україні у 1868-1939 рр.

Розділ: Освіта та наукове життя краю , Культура та мистецтво

Мова документу: українська

Рік видання: 2018

Ключук Ю. Культурно-освітня діяльність товариства «Просвіта» на Західній Україні у 1868-1939 рр. / Ю. Ключук // Літопис Волині. – 2018. - Вип. 19. – С. 30-34

Анотація: У статті аналізується культурно-освітній аспект діяльності товариства «Просвіта» у 1868-1939 рр. Автор виокремлює конкретні складові цього напрямку роботи, як то: поширення освіти, піднесення культури, ліквідації не писемності українців; видання читанок і календарів, заснування бібліотек і читалень тощо. Встановлено, що наслідком культурно-освітньої діяльності товариства «Просвіта» було зростання політичної свідомості та згуртованості українського населення.

Історія українського народу багата різними проявами національної боротьби за свою державу, мову, віру тощо. У цій боротьбі чільне місце займає товариство «Просвіта», яке була чи не єдиною організацією свого часу із чіткими ідейними позиціями. Товариство «Просвіта» відігравало провідну роль у громадському і культурному житті Західної України. Нараховуючи у своїх рядах чималу кількість членів, товариство охоплювало своєю діяльністю як міста, так і села, відтак розгорнуло справді масовий рух за українізацію краю. Просвітяни активно займалися поширенням освіти, піднесенням культури, ліквідацією не писемності українського народу.

Джерело: Журнал «Літопис Волині» 

2024-02-27
Переглянути документ
Завантажити