Новини


Презентація книги Петра Кралюка «Улас Самчук»: до 119-ої річниці від дня народження письменника

Розділ: Новини

20 лютого 2024 року об 11:00 у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці відбудеться зустріч з письменником та філософом Петром Кралюком.

«Життя людини певним чином залежить від її місця народження. «Мала батьківщина» так чи інакше впливає на наш світогляд, світосприйняття. Улас Самчук народився на теренах південної Волині» – так починає свою нову книгу український філософ, письменник та публіцист Петро Кралюк, присвячену життєпису Уласа Самчука.

Один з найвизначніших українських письменників Улас Самчук народився 1905 року. Творчість його була широко відома в українській діаспорі, а на початку ХХІ століття нарешті почала повертатися на батьківщину. Недарма зарубіжні дослідники називали його «українським Гомером», вказуючи, що він відкрив світові досі невідому Україну. Самчук є автором шістнадцяти романів, серед яких трилогія «Волинь», «Гори говорять», «Марія», «Юність Василя Шеремети», «Чого не гоїть огонь» та багатьох інших, низки повістей, оповідань і статей. Він одним з перших розповів світові про трагедію Голодомору 1932–1933 рр. У 1980-их роках навіть йшлося про висунення Уласа Самчука на Нобелівську премію, але, на жаль, справу так і не було довершено…

Про це та про багато іншого цікавого з життя Уласа Самчука будемо розмовляти з Петром Кралюком.

Джерело: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

2024-02-19