Новини


Лекція «Луцьк 600 років тому, як місто європейських гостей приймало»

Розділ: Новини

18 лютого 2024 року о 15:00 відбудеться лекція на тему «Луцьк 600 років тому, як місто європейських гостей приймало». Лекторка – Олена Бірюліна, завідувачка музею

Яким був Луцьк у 1429 році? Чому його обрали майданчиком для політичних консультацій з проблемних питань Центрально-Східної Європи? Чи було місто готове для прийому значної кількості гостей?

Під час лекції крапково торкнемось змісту події під назвою «Луцький з’їзд монархів». Більше часу приділимо місцю проведення – звернемо увагу на просторову структуру середньовічного Луцька, з’ясуємо чому його називали Великим. Популярними лишаються питання перебільшення в літературі тривалості Луцького форуму, кількості учасників, а також об’ємів з’їдженого та випитого. То скільки все ж гостей приїхало? Де вони всі розміщувались, і де відбувались важливі наради? Відповіді є! Тому, разом зі слухачами, порахуємо скільки імпортованої мальвазії та волинської дичини пішло на учту.

Вперше на розсуд слухачів буде винесена авторська спроба реконструкції забудови Луцького Окольного замку, яка базується на описовій інформації з волинських актових книг XVI–XVII ст. та інших джерельних матеріалах. Йдеться не тільки про шляхетську забудову, а також про розташування чотирьох найдавніших зниклих храмів Луцького пригородка з посвяченням св. Катерині, св. Петру, св. Дмитру та св. Якову.

Адреса:

Музей історії Луцького братства

м. Луцьк,

вул. Йова Кондзелевича, 5

Джерело: Музей історії Луцького братства

2024-02-16