Читальна зала


Візантійські монети та їхні «болгарські» і «латинські» імітації на Волині в контексті проблем грошового обігу у Східній Європі (за матеріалами Любомльського краєзнавчого музею)

Розділ: Історія, історичні науки

Мова документу: українська

Рік видання: 2019

Візантійські монети та їхні «болгарські» і «латинські» імітації на Волині в контексті проблем грошового обігу у Східній Європі (за матеріалами Любомльського краєзнавчого музею) / В. Гурульова, О. Мусін, О. Остап’юк // Літопис Волині. Всеукраїнський науковий часопис. – 2019. - Чис. 21. – С. 46-62

Анотація:

Стаття про монети візантійського походження у середньовічному грошовому обігу Волині, які представляли східноєвропейські гроші як імітації «болгарські» та «латинські» XII – першої половини XIV ст. Вони стосуються «безмонетного періоду» в історії вітчизняної нумізматики. Дослідження проведено на основі колекції Любомльського краєзнавчого музею.

Вихідною тезою авторів є твердження, що сучасні уявлення про грошовий обіг ХІІ -першої половини XIVст. визначають дві тези: переконання першої половини XIV ст. о поширення «безмонетного» періоду та уявлення про хронологію обігу візантійських монет, які відігравали важливу роль у грошовому обігу того часу. Стаття про монети візантійського походження у середньовічному грошовому обігу Волині, які представляли східноєвропейські гроші як імітації «болгарські» та «латинські» XII – першої половини XIV ст. Дослідження  проведено  на  основі  колекції Любомльського краєзнавчого музею, хоча монети стають предметом дослідження рідко. Автори у статті виходять із визнання, що для поширення візантійських монет у Східній Європі Волинська земля донедавно займала особливе місце.  Тому важливим є ввести у науковий обіг знахідки, зафіксовані працівниками Любомльського краєзнавчого музею, які потрапили або до колекції музею, або у приватні колекції. Аналіз дозволяє ствердити, що обіг візатійських монет у деяких регіонах України, у тому числі й на Волині, поступово замінюють празькі гроші, які домінували у пізньому середньовіччі. Знахідки візантійських монет автори пов’язують із активізацією соціально-економічного життя та відповідними потребами господарства. При цьому автори не заперечують, що в товарно-грошових відносинах Волині використовувалися гривні та гривні кун, про які згадується і в Галицько-Волинськiї хроніці і які відомі в скарбах і серед археологічних знахідок. Стверджена актуальність створення повного зводу візантійських монет на Волині, який би врахував  сучасні стандарти як візантійської  нумізматики,  так  і  описи  місць  знахідок монет, що походять з археологічних досліджень на території Волині, знахідки монет, що надійшли до локальних музеїв та інше.

Джерело: 

Журналу «Літопис Волині»

2023-12-27
Переглянути документ
Завантажити