Новини


Ніколаус Арндт – архітектор, історик, краєзнавця, громадський діяч, один із засновників німецького історичного товариства «Волинь»

Розділ: Визначні події

19 грудня 2023 року виповнюється 95 років від дня народження Ніколауса Арндта – відомого історика, краєзнавця, архітектора, громадського діяча. Один із засновників німецького історичного товариства «Волинь». Народився Ніколаус Арндт 19 грудня 1928 р. в місті Рівне, що належало тоді Речі Посполитій, у родині підприємця. З 1928–1932 рр. Ніколаус мешкав разом з батьками в м. Рівне і в с. Колкі Луцького повіту. З 1932–1940 рр. Н. Арндт мешкає у с. Користь біля Корця та в м. Рівне, там відвідує польську гімназію. У січні 1940 р. Ніколаус Арндт та його родина були репатрійовані на територію сучасної Польщі у один із так званих «Вартегау». 1944 р. був призваний разом з іншими випускниками до армії гітлерівського вермахту, воював у зенітній частині; після короткотермінової виучки у солдатській піхотній школі. Весною 1945 р. у складі гарнізону захищав Берлін, де був поранений. Після закінчення війни перебував у радянському полоні, в липні 1945 р. був звільнений. Деякий час радянська і польська адміністрації використовували Ніколауса Арндта, як перекладача. З весни 1946–1947 рр. Н. Арндт навчався у старшій школі в районному центрі Кітцінгені на Майні. Після закінчення школи Ніколаус Арндт переїжджає до м. Штуттгарта. З 1949 р. працює в архітектурному бюро будівельної фірми Сайлінг у Кітцінгені; а восени вступає до технікуму імені Георга Ома в Нюрнберзі, де вивчає основи проектування висотних будинків. До 1957 р. Ніколаус Арндт працює в архітектурному бюро у місті Швабах (Середня Франконія) та інспектором з питань будівництва управління Кастелльського банку. З 1963 р. Ніколаус Арндт засновує у Візентайді власне архітектурне бюро і працює успішно в цій фірмі до кінця 1970-х років будівельним інженером та архітектором. У серпні 1975 р. Ніколаус Арндт разом із колишнім волинським пастором Хуго-Карлом Шмідтом є організаторами історико-патріотичного товариства етнічних німців Волині. З моменту створення товариства Арндта було обрано головою, а в 2014 році – почесним головою товариства «Волинь». Ніколаус Арндт сприяє становленню музею волинських німців у Лінстові (земля Мекленбург-Форпоммерн); веде педагогічну і наукову роботу, видає разом із Х.-К. Шмідтом науково-краєзнавчий журнал «Волиніше Г'ефте», де опубліковує чимало краєзнавчих розвідок. Саме пан Ніколаус Арндт багато допоміг у становленні міжнародного обміну між українською гімназією із Новограда-Волинського і німецькою гімназією у Візентайді. Ніколаус Арндт проводив як голова товариства постійно екскурсії етнічних німців з кінця 1980-х років на Волинь, неодноразово бував у Києві, Житомирі, Новограді-Волинському, Рівному, інших містах України, а також у Східній Польщі.

Пан Ніколаус Арндт проводив велику науково-дослідницьку роботу. Він особисто відвідав всі європейські країни, включно із Польщею, Росією та Україною, де вивчав історію своєї родини і долі багатьох волинських німців, німецьких поселень на Волині, їхню культуру і освіту, їхній економічний внесок у розвиток краю. Наслідком цих досліджень стала його перша книга «Житомирські Арндти» (1970). Серед інших книг, написаних Ніколаусом Арндтом, слід назвати «Збірник російських і українських (народних) пісень», «Розповідь одного волиняка», «Два колишні юдейські кладовища в Ревайлері», «Німці на Волині. Культурно-історичний огляд», «Родини Арндтів і Штебнерів», «Врятування будинку синагоги», «В якості солдата-санітара під час боїв у Югославії, Росії, Італії, а також в полоні у Північній Африці», «Післявоєнні роки», «Пошуки батьківщини», «Незручний порадник – висвітлення стосовно ситуації в Україні. Історія і сучасність», «Волинь та її німці впродовж століть», «Інший Кітцінген. Місто і його околиці в період Третього рейха...». Ним укланено збірник статей із часопису «Волинські зошити» під назвою «Батьківщина Волинь». Цей збірник було перекладено згодом українською мовою і видано в Житомирському видавництві «Волинь». Завдяки співпраці з цим українським краєзнавчим видавництвом було видано також цілий ряд чисел «Волинських зошитів». 2 травня 2016 р. у містечку Візентхайді, що знаходиться на півночі Баварії в землі Нижня Франконія, у віці 88 років, помер великий друг українського народу, відомий історик-краєзнавець та наш земляк пан Ніколаус Арндт.

Література

Ніколаус Арндт (1928–2016) – меценат, благодійник, патріот, дослідник Волині [Електронний ресурс] : віртуальна виставка // Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека : [сайт]. – Режим доступу: http://libr.rv.ua/ua/virt/128/. – Назва з екрану.

 

2023-12-15