Читальна зала


Старченко Н. Стосунки пана і слуги «рукодайного» в контексті уявлень про вірність і зраду (Волинь та Наддніпрянщина в кінці XVI - першій половині XVII ст.)

Розділ: Історія, історичні науки

Мова документу: українська

Рік видання: 2006

Старченко Н. Стосунки пана і слуги «рукодайного» в контексті уявлень про вірність і зраду (Волинь та Наддніпрянщина в кінці XVI - першій половині XVII ст.) / Н. Старченко // Соціум. - 2006. - 6. - С. 85-129

Анотація:

"Чи не найважливішим і, водночас, чи не найскладнішим для історика є просте на позір питання, як люди в певний час і в певному місці ставилися один до одного. Адже саме система базових стосунків значною мірою визначає характер суспільства. А оскільки вже цілком аксіоматичним виглядає твердження про клієнтарний характер соціальної системи Речі Посполитої ранньомодерного часу, то й стосунки поміж патроном і клієнтом (а чи паном і слугою) були осердям функціонування влади на різних рівнях, задаючи моделі взаємовідносин у найрізноманітніших сферах життєдіяльності шляхетських соціумів.

Тож в полі моєї уваги будуть взаємини пана і слуги-шляхтича, які формально мали однакові права і «свободи» і, принаймні на рівні високої риторики, звалися «братією», належачи до одного політичного народу Речі Посполитої."

Джерело:

Інститут історії України НАН України

2023-11-14
Переглянути документ
Завантажити