Новини


240 років від часу заснування Костополя

Розділ: Визначні події

14 листопада 2023 року виповнується 240 років від часу заснування поселення Костопіль. Кухмістр великий коронний Леонард Ворцель 14 листопада 1783 року отримує від короля Станіслава-Августа Понятовського привілей з правом заснувати в селі Остальцях містечко під назвою Костопіль, що згадується в подимному реєстрі за 1648 рік, яке належало тоді князям Заславським. На кінець XVIII століття в Костополі налічувалося 30 дворів із населенням 248 чоловік. У 1795 р. Після третього поділу Польщі до Російської імперії були приєднані Волинські землі. Костопіль увійшов до складу Рівненського повіту Волинської губернії. Розвиток містечка розпочався з 1883 р., після того як через нього було прокладено залізничну колію Рівне — Сарни — Лунінець і побудовано залізничну станцію. Відтоді пожвавилося промислове виробництво і торгівля. У 1885 р. у Костополі було створене волосне управління. За переписом 1897 р. в Костополі вже проживало 1706 осіб, з них понад тисячу – євреї, які займалися не тільки торгівлею, а й дрібним підприємництвом. У 1893 р. був побудований храм Св. Олександра Невського. Він є зразком волинської монументальної споруди кінця ХІХ − початку ХХ століття. В 1898 р. відкрито церковнопарафіяльну школу, а 1902 р. − двокласне народне училище. В 1903 р. при залізничній станції почало діяти поштово-телеграфне відділення.

У роки Першої світової війни 1914 р. місто опинилося у прифронтовій смузі. Костопіль став ареною боротьби різних політичних сил. У 1917–1920 рр. на Костопільщині точилася гостра боротьба між загонами УНР і більшовиками. Влада в місті часто мінялася, переходила із рук в руки. За Ризькою мирною угодою 1920 р. частина західно-українських територій, у тому числі і Рівненщина, відійшла до Польщі. 1925 р. Костопіль став повітовим містом. До міста та його околиць прибували колоністи-осадники. Поляки вели розбудову своєї малої Польщі на теренах Волині. Польський період міста закінчився у вересні 1939 р., коли гітлерівська Німеччина розпочала воєнні дії проти Польщі. 17 вересня 1939 р. радянська армія перейшла польсько-радянський кордон. 19 вересня війська увійшли в Костопіль. Почалися репресії, безпідставні арешти, депортації. Після 19 вересня 1939 р. у місті створюються органи радянської влади. Костопіль стає центром Костопільського району. 1 липня 1941 р. Костопіль окупували війська гітлерівської Німеччини. Відразу після вступу в місто гітлерівці розпочали криваву розправу над мирними жителями. 16 серпня окупанти розстріляли 2 тисячі осіб. У серпні 1942 р. жертвами окупаційних властей стали 4 тисячі євреїв. Розпочалося вивезення молоді на примусові роботи до Німеччини. Після звільнення міста розпочалося відновлення та згодом будівництво нових промислових підприємств Костополя: домобудівний комбінат, склозавод, меблева фабрика, завод продтоварів та інші.

Сьогодні Костопіль є одним із значних культурно-освітніх та промислових центрів Рівненщини. Тут функціонують: Костопільський будівельно-технологічний технікум Рівненського Національного університету водного господарства, філія Рівненського базового медичного коледжу, обласний ліцей-інтернат спортивного профілю, 7 загальноосвітніх шкіл, гуманітарна гімназія, дошкільні навчальні заклади, районний Будинок школярів та юнацтва, центр технічної творчості та комп’ютерних технологій, центр інтелектуального розвитку «Сузіря», дитячо-юнацька спортивна школа «Олімпієць», районний будинок культури, міський клуб, центральна районна бібліотека, районна бібліотека для дітей та юнацтва, 2 міські публічно-шкільні бібліотеки, дитяча школа мистецтв, районний краєзнавчий музей.

Література

Намозов О. С. Костопіль : події, легенди, імена / О. С. Намозов . – Рівне : Дятлик М. С., 2018. – 156 с.

Карп’юк А. Костопіль: сторінки історії / А. Карп'юк. – Костопiль, 1999. – 102 c.

Обереги духовності : з історії православних храмів Костопільщини / Упоряд. А. Карп’юк. – Костопiль, 2000. – 44 c.

Намозов О. С. Костопіль. Місто над Замчиськом / О. С.Намозов. – Рівне : ДМ, 2013. – 148 с.

Намозов О. С. Мить історії : золоті стор. Костопільщини / О. С. Намозов. – Рівне : Формат-А, 2019. – 106 с.

2023-11-13