Новини


У Рівному розкопали поселення Княжої доби

Розділ: Новини

У Рівному археологи під час розкопок поселень Княжої доби у мікрорайоні Боярка знайшли садибу заможного боярина. Про це свідчать індивідуальні знахідки, які непритаманні для сільського населення, а більше – для княжих столиць або фортець.

Як розповів науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Ярослав Погоральський, розкопки проводили перед початком будівництва. На думку археолога, ймовірно, мікрорайон отримав таку назву саме через те, що там проживали привілейовані верстви населення.

На місці залишків трьох жител археологи знайшли розвали печей, крім того, кілька господарських споруд. Серед рідкісних предметів, які вдалося знайти дослідникам – колекція ножів, пірофілітові прясла, елементи від металевих казанів, два ключі, уламки скляних браслетів, а також кераміка, кістки тварин. В житлі знайшли чимало прикрас, зокрема підвіску-лунницю, скроневе кільце з намистиною, скляні намистини, кістяний гребінь, два натільних хрестики. В одній із садиб археологи виявили предмети, які можуть належати вершнику, тобто княжому дружиннику — шпори та елементи вудил. Також в одному з жител учасники експедиції знайшли залізне писало. За словами Ярослава Погоральського, знахідки опрацьовуватимуть у різних містах України. Після реставрації та дослідження цих предметів, навесні їх передадуть у Рівненський краєзнавчий музей на постійне зберігання.

Джерела: Район.in.ua

Суспільне новини

2023-11-07