Читальна зала


Дмитренко А. А. Народні знання та вірування, пов’язані зі збиранням грибів на Поліссі (за матеріалами Рівненського району)

Розділ: Етнографія, фольклор , Край в цілому, міста, села та райони краю

Мова документу: українська

Рік видання: 2022

Дмитренко А. А. Народні знання та вірування, пов’язані зі збиранням грибів на Поліссі (за матеріалами Рівненського району) / А. А. Дмитренко // Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Історичні науки. – 2022. – Т. 33 (72), № 4. – С. 252–256.

Анотація: У статті висвітлюються етнокультурні традиції збирання грибів у селах Рівненського району Рівненської області. Проаналізовані традиції прогнозування урожаю грибів; терміни росту грибів; ставлення до маленького гриба; «щастя на гриби». Відзначено, що прогнози і передбачення базувались на вірі в особливий вплив певних днів народного календаря (різдвяно-новорічні свята, Масниця, Великдень, Трійця, Петра і Павла, Головосіки), які доповнювались періодами важливих господарських робіт (жнива, копання картоплі). Наголошено, що урожай грибів не може бути провісником війни. Особливе ставлення до маленького гриба базувалось на вірі в те, що від боїться людських очей. Успіхи у збиранні грибів пов’язують із «щастям на гриби», яке: дається людині при народженні (доля); передається по спадковості; набувається; пов’язане з особливостями поведінки дитини. Зафіксовані звичаї свідчать про багатовікову їх історію, коли людина не могла пояснити певні явища реальними взаємозв’язками в природі.

Джерело: Волинський національний університет імені Лесі Українки

2023-11-06
Переглянути документ
Завантажити