Новини


Кам’яні хрести з Межиріча

Розділ: Новини

Нещодавно художня збірка Острозького музею поповнилась двома оригінальними експонатами – кам’яні хрести з села Межиріч.

Один з них має лопаті, які трохи розширюються від середини назовні. Край верхньої частини заокруглюється, плавно вигинаючись догори. Це відголосок традиції вписувати хрест у коло. Загальна висота хреста 70–71 см., ширина 49–50 см., товщина 15 см. Якщо врахувати, що нижня частина закопувалась в землю в цілому хрест подібний до рівнокінцевого грецького хреста.

Другий хрест дещо відрізняється від попереднього. Він має прямокутні лопаті, з яких горизонтальна права лопать на кілька сантиметрів довша ніж ліва. Нижня лопать хреста заввишки 46 см. значно довша від верхньої та бічних лопатей, які мають довжину 13–15 см. Навіть коли хрест закопаний в землю, він виглядає не як рівно кінцевий грецький, а як витягнутий латинський хрест. Як пишуть дослідники, такі хрести часто ставились на могилах козацької старшини. Обидва хреста вирізьблено з суцільних брил каменю-вапняку.

Межиріцькі хрести було знайдено в землі на тому місці, де колись стояла дерев’яна церква Архангела Михаїла. Відомостей про неї збереглось дуже мало. Перша писемна згадка – це Заповіт князя Іллі Острозького, написаний ним за кілька днів до смерті 16 серпня 1539 р. У своєму Заповіті князь надає великі грошові пожертви багатьом церквам з проханням молитися за нього. Серед них згадуються Богоявленська та Пречистенська (Успіння Пречистої Діви Марії) в Острозі та церква в Межирічі. Свято-Михайлівська церква існувала до 1866 р. У пам’ять про храм 1896 р. на місці престолу змурували цегляний постамент та хрест з Розп’яттям Ісуса Хреста. При радянській владі пам’ятний знак і кладовище були зруйновані. Земельну площу роздали під городи і забудову хат. У 1996 р. до 600-річчя Межиріча пам’ятний знак було реставровано. Два кам’яних хреста є єдиними меморіальними пам’ятниками, які збереглися з часу функціювання цього храму.

Джерело: Державний історико-культурний заповідник міста Острога

2023-10-31