Новини


Сергій Олександрович Козицький – український музикант, фольклорист, громадський та політичний діяч : 140 років від дня народження

Розділ: Визначні події

20 жовтня 2023 року виповнюється 140 років від дня народження українського музиканта, композитора, диригента, фольклориста, громадського та політичного діяча Сергія Олександровича Козицького.

Народився Сергій Козицький 20 жовтня 1883 р. в м. Володимир-Волинський, (нині Волинська область). Навчався Вчительській семінарії у м. Холм (нині Хелм, Польща, 1902 р.), Учительському інституті в Москві, Українському державному університеті в Камʼянці-Подільському. Під час навчання в Москві (приблизно в 1914–1915 рр.), Сергій Козицький познайомився з сином відомого українського письменника Дмитра Марковича – Левом. У 1920 р. Сергій Козицький проживає у містах Дубні та Луцьку. Отримавши запрошення від Лева Марковича переїздить у с. Михалківці Здолбунівського повіту Волинського воєводства. В цьому селі він працює учителем і регентом церковного хору, викладає декілька дисциплін у церковно-приходських школах, очолює товариство «Просвіта», займається збиранням фольклору. Займаючись збором пісенного фольклору, він здійснював і обробки народних пісень Волині, Поділля і Холмщини, зберігав всю автентичність їх виконання.

З 1922 р. протягом двох десятиліть він обирався депутатом і уповноваженим до Польського сейму і сенату, належав до Української парламентарної репрезентації. В 1926 р. – голова українського сеймового клубу. Працює в освітній сеймський комісії. Сергій Олександрович був одним із засновників партії «Селянський союз» (1924 р.). Входив до ЦК і представляв праве крило партії. В 1926 р. підтримав утворення партії «Сельробу». Після розколу «Сельробу» очолював «Сельроб-правицю». Керував товариством «Просвіта» в Острозі, брав участь в діяльності низки українських культурно-освітніх і громадських інституцій. На парламентських виборах 1928 р. здобув мандат сенатора. Але польськи суди різних інстанцій 4 рази вимагали зняти з Сергія Козицького депутатську недоторканність з метою відкриття кримінальних справ. У 1930 р. Сергія Козицького було заарештовано, за звинуваченням в антидержавній діяльності. Його було засуджено до 18-ти місяців у польський концтабір Береза-Картузька, де його здоров’я значно погіршилося. Після звільнення Козицький відійшов від громадсько-політичної діяльності. В 1938 р. став дияконом в Острожці (Млинівського району Рівненської області). 10 січня 1941 р. життя Сергія Козицького передчасно обірвалось. Похований композитор в с. Михалківці Острозького району Рівненської області.

Сергій Козицький створював музику до власних поетичних творів. Досліджував українську фольклористичну спадщину Волині і Холмщини, зокрема записав і розшифрував понад 100 народних календарних пісень зимового циклу з с. Острів (Радивилівського району Рівненської області). Окрім того, багато творів Т. Г. Шевченка, покладені ним на музику та здобули популярне звучання. В 1998 р. в Рівному було опубліковано збірку пісень у записах Сергія Козицького «Сивий туман на долині».

Література

Козицький С. О. Сивий туман на долині : нар. пісні Волині, Поділля та Холмщини / С. О.Козицький ; упоряд. Б. Й. Столярчук. – Рівне, 1998. – 72.

Козицький С. Народні пісні Волині, Поділля і Холмщини / С.Козицький ; Рівнен. держ. гуман. ун-т. – Рівне : О. Зень, 2014. – 128 с.

*****

Власюк О. В. Козицький Сергій Олександрович / О. В. Власюк // Енциклопедія сучасної України / ред. колегія І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк та ін. – Київ : Ін-т енцикл. дослідж., 2013. – Т. 13. – С. 653–654.

Кравчук К. Cергій Козицький: «Хіба не досить тих усіх фактів, щоб переконатися про жахливий стан нашої школи. Кінець тому мусить бути!» / К. Кравчук // Замкова гора [Острог]. – 2016. – 1 жовт. – С. 6, 8.

Столярчук Б. Невідомі сторінки фольклориста Сергія Козицького / Б. Столярчук // Твори : в 5 т / Б. Й. Столярчук. – Рівне, 2019. – Т. 2 : [Художня публіцистика] . – С. 104–111.

Столярчук Б. Пісенний фольклор Рівненщини у записах Сергія Козицького [1883–1941] / Б. Столярчук // Етнокультурна спадщина Рівненського Полісся. Вип. 2 / ред.-упоряд. В. Ковальчук. – Рівне : Перспектива, 2002. – С. 109–112.

2023-10-19