Новини

Фото до новини з назвою Публічна лекція «Корецька порцеляна. Історія мануфактури»

Публічна лекція «Корецька порцеляна. Історія мануфактури»

Розділ: Новини

24 квітня об 14:00 в приміщенні Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки відбудеться публічна лекція знаних українських музейників Ольги Морозової та Віктора Луца на тему «Корецька порцеляна. Історія мануфактури: до 240-ої річниці від початку діяльності виробництва Корецької порцеляни».

Витончені вироби з відомого Корецького порцелянового виробництва впродовж сотню років функціонували у містечку Корець. До сьогодні цей витончений посуд зберігається у фондах Рівненського та Острозького краєзнавчих музеїв, в музеях Кракова, Вроцлава та Варшави, є окрасою приватних колекцій, передається з покоління в покоління. Про блискучу історію та занепад знаменитого виробництва будемо розмовляти у найближчу середу.

Запрошуємо усіх, хто любить історію краю!

 

Адреса:

м. Рівне, вул. Олександра Борисенка, 6

Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

4-й поверх, Світлиця

Джерело: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

Фото до новини з назвою Науково-практична конференція «Нові дослідження пам’яток археології на Волині»: присвячена 875-річчю від першої літописної згадки Пересопниці

Науково-практична конференція «Нові дослідження пам’яток археології на Волині»: присвячена 875-річчю від першої літописної згадки Пересопниці

Розділ: Новини

КЗ «Культурно-археологічний центр «Пересопниця» РОР запрошує науковців, краєзнавців до участі в науково-практичній конференції «Нові дослідження пам’яток археології на Волині», яка відбудеться у листопаді 2024 року. Конференція присвячується 875-річчю від першої літописної згадки Пересопниці.

До уваги приймаються дослідження за наступними напрямками:

- літописні міста Волині;

- Волинь у сучасних археологічних дослідженнях;

- дослідження пам’яток археології Волині та України;

- фондові колекції;

- історична реконструкція пам’яток археології.

За результатами конференції планується видання збірника. Для публікації матеріалів доповіді необхідно надати електронну версію або надіслати її на e-mail до 1 вересня 2024 р. тільки на цю адресу: peresop.museum@gmail.com.

Вимоги до оформлення матеріалів:

- доповідь виконана в текстовому редакторі Word з розширенням *.doc; шрифт Times New Roman, кегль 14, інтервал 1, поля 2,0 см з усіх боків, абзацний відступ – 0,5 см обсягом до 12 сторінок (0,5 друкованого аркуша). На першій сторінці у правому верхньому кутку – ім’я, прізвище автора (шрифт жирний), у дужках (назва міста), посада, вчене звання. Назву статті друкувати по центру звичайними літерами (шрифт жирний);

- обов’язково анотація (до 800 знаків) та ключові слова українською та англійською мовами;

- літературу і джерела слід наводити у квадратних дужках з їх наскрізною нумерацією після тексту статті (напр.: [3, с. 25], де перша цифра – номер джерела в списку; друга – сторінка.

Література оформлюється наступним чином:

Для книги: Прізвище І. П. Назва книги. – Місце: Видавництво, рік. – 100 с.

Для статті: Прізвище І. П. Назва статті // Назва видання (журналу, газети): журнал (газета). – Рік. – Т. 1, № 1. – С. 1–10.

- таблиці та малюнки подаються окремим файлом. Кожна на тому ж або окремому носії; розширення не менше 300 dpi, у форматі .jpeg або .tiff. Не допускаються схеми та малюнки у вигляді малюнків MS Word. Підписи до рисунків окремим файлом Word з розширенням .doc; шрифт Times New Roman;

Оргкомітет залишає за собою право відхиляти статті, що не відповідають вимогам та тематиці конференції. 

Телефон для довідок: (067) 555-02-37

e-mail:peresop.museum@gmail.com

Джерело: КЗ «Культурно-археологічний центр «Пересопниця» Рівненської обласної ради

Фото до новини з назвою Виставка «Почаївські стародруки з колекції РОКМ»

Виставка «Почаївські стародруки з колекції РОКМ»

Розділ: Новини

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки «Почаївські стародруки з колекції РОКМ», приурочена Дню пам’яток історії та культури та 290-ї річниці з дня виходу «Служебника» (1734) – першої книги, яка була надрукована у почаївській друкарні.

Олександр Булига, директор Рівненського обласного краєзнавчого музею, привітав гостей заходу, зазначивши, яка величезна робота була проведена працівниками сектору по оцифруванню колекції музейних стародруків. 

Ольга Морозова, завідувачка сектору впровадження цифрових технологій РОКМ відмітила, що виставка стала певним підсумком музейного проєкту з оцифрування «Українські стародруки з фондів РОКМ». Науковиця підкреслила, що колекція стародрукованих книг Рівненського обласного краєзнавчого музею почала формуватися з 1972 року. Із усього зібрання, яке містить на сьогодні близько 120 книг з львівської, київської та почаївської друкарень, на виставці представлено близько 30 почаївських стародруків. 

Віктор Луц, старший науковий співробітник сектору мистецтв музею говорив про українські стародруки почаївської друкарні, які вирізнялися використанням живої української мови, прекрасними шрифтами та ошатним мистецьким оформленням. Науковець звернув увагу гостей на перші видання «Служебник» (1734, 1735 рр), «Апостол» (1759 р.), «Євангелія» (1759, 1771, 1780 рр.) тощо.

Василь Ільчишин, директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника відмітив, що виставка дуже дотична до роботи їхнього музею і висловив впевненість у подальшій плідній співпраці по дослідженню стародруків. 

Ознайомитися з діючою виставкою «Почаївські стародруки з колекції РОКМ» можна в приміщенні Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Джерело: Рівненський обласний краєзнавчий музей

Фото до новини з назвою Публічна лекція «Культурна спадщина Рівненщини»

Публічна лекція «Культурна спадщина Рівненщини»

Розділ: Новини

18 квітня о 13.00 у «Світлиці» Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки відбудеться лекція «Культурна спадщина Рівненщини». Спікер заходу – заслужений працівник культури, доцент Юзеф Мойсейович Нікольченко.

На території Рівненщини знаходиться велика кількість пам’яток архітектури як національного, так і місцевого значення. Будемо говорити про замки: Острозький, Корецький, Чарторийський, Дубенський, Новомалинський; палац Стецьких, Дерманський монастир-фортеця та інші.

 

Запрошуємо усіх охочих!

Адреса:

м. Рівне, вул. Олександра Борисенка, 6

Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

4-й поверх, Світлиця

Джерело: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

Фото до новини з назвою Науковці Дубенщини запрошують до участі в науково-краєзнавчій конференції

Науковці Дубенщини запрошують до участі в науково-краєзнавчій конференції

Розділ: Новини

Державний історико-культурний заповідник м. Дубно з нагоди 250-річчя запровадження у Дубні контрактових ярмарок проводить наукову конференцію присвячену історії торгівельних відносин і культурних зв’язків в Україні. Захід заплановано провести у вересні 2024 р. у Дубенському замку.

Передбачається розгляд наступних напрямків досліджень:

1. Розвиток торгівельних звʼязків та культурний обмін у давні часи;

2. Торгівля і культурні звʼязки у період Русі-України;

3. Розвиток торгівельних відносин в українських містах у литовсько-польську добу;

4. Торгівля та міжкультурні комунікації в українських містах у ХІХ–ХХ ст.

5. Музейні колекції, як джерела до вивчення історії торгівельних зв’язків;

6. Контрактові ярмарки у Дубні та їх історичне значення для розвитку міста;

7. Життєписи видатних особистостей, які повʼязані із контрактовими ярмарками;

8. Туристичні маршрути і популяризація історико-культурної спадщини повʼязаної із торгівлею в Україні;

9. Бізнескультура, маркетинг, фандрейзинг в умовах сучасного стану збереження історико-культурної спадщини.

Інформаційний лист знаходиться за посиланням:

https://drive.google.com/file/d/1UU3DorHcMKN3k4DaRSpIXjPtsWkTCulJ/view?fbclid=IwAR2T0D2inar6aWkQdaFJ-vwOw_ZnFzfdvCgJMhbaJ_6iufG_WrRAHm7qbFY_aem_Acdo7uj7q1Y8f2d3VBnKCo8pqU-NFIJunplaZD9aQ9LUNiEge1UqTIG5d9YoKJHxmCTGMKpOjYGOeNZl3JRhW2rG

Джерело: Державний історико-культурний заповідник м. Дубно

Фото до новини з назвою Наукова конференція «Волинський музей: історія і сучасність»

Наукова конференція «Волинський музей: історія і сучасність»

Розділ: Новини

У червні 2024 року на базі Волинського краєзнавчого музею відбудеться VІІ Всеукраїнська наукова конференція «Волинський музей: історія і сучасність», присвячена до 95-річчя Волинського краєзнавчого музею та до 75-річчя Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки.

Для обговорення пропонуються наступні теми:

- Волинський краєзнавчий музей та Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки в історії українського музейництва;

- Олена Пчілка: постать на тлі епохи і сучасності (до 175-річчя від дня народження);

- особистості в історії музейної справи на Волині;

- формування та диджиталізація Музейного фонду України;

- музеї у збереженні та інтерпретації культурної спадщини.

Заявки на участь у конференції необхідно подати до 1 червня 2024 року.

Джерело: Волинський краєзнавчий музей